Farma Ovaca - Stanic
Prisutni korisnici
bullet.gif Prisutni gosti: 1

bullet.gif Prisutni clanovi: 0

bullet.gif Ukupno clanova: 205
bullet.gif Najnoviji clan: ugewak
Prijatelji

O Rasi
blank.gif Ile de FranceRasa je nastala u Francuskoj poljoprivrednoj regiji Ile de france blizu Pariza na ideju jednog profesora veterine koji je pocetkom 19. veka zamislio da ukrsti Rambuje merino rasu (odgajane uglavnom za vunsku proizvodnju) , sa Dislej Lester (Dishlez Liecester) grlima , mesnatom rasom , poreklom iz Engleske. U pedesetogodisnjem ukrstanju ova rasa je dovedena do stabilnosti zahvaljujuci iskustvenom nacinu selekcije. U danasnjim savremenim uslovima rasa je bazirana na programu rigorozne genetske selekcije u cilju zadovoljenja i odgajivaca i samih potrosaca. Selekcija se zasniva na tri nivoa i jedinstvena je u svetu medju ostalim mesnatim rasama. Rade se zasebni testovi: ovaca i jednogodisnje jagnjadi , selekcija naslednog genetskog kvaliteta i progeni test. Rasni kvalitet je odredio njen izvoz te je ima sirom sveta, zastupljena je u Juznoj Americi (Argentina, Brazil, Urugvaj), Severnoj Americi (Kanada, SAD), Afrika (Maroko, Alzir i JAR), NR Kina, Australija, Novi Zeland, kao i u celoj Evropi.

Zivotinje ove rase imaju veliki format , teske su i rano sazrevaju. Imaju siroku glavu, izbocene ocne duplje , lice srednje duzine , a usne i nos su malo deblji. Ovce i ovnovi su bez rogova (suti). Usi su velike , horizontalne i malo uzdignute , nikada ne padaju , a pokrivene su finom , kratkom dlakom bele boje. Vrat je kratak , vrlo muskulozan , dobro usadjen u ramena, bez koznih nabora.
Trup se odlikuje velikim sirinama. Posebno su dobro izrazene sirine ledja i zadnjeg dela tela tj. sapi i butovi. Grudni kos je sirok i dubok, a grudna kost izbocena. Rebra su zaobljena , prava i siroka. Ledjna linija je ravna, a rep visoko usadjen. Trbuh je lako zaobljen, noge su jake i zbog velikih sirina i dubina tela izgledaju kratke. Ovce su dobro obrasle belom vunom po celom telu. Jedino su noge ispod skocnog zgloba , usi i deo glave ispod linije koja prolazi kroz usne duplje pokriveni dlakom bele boje. U Francuskoj ova rasa ovaca uglavnom sluzi za proizvodnju mesa. Mlada jagnjad u tovu , u starosti od 90 dana , postizu telesnu masu od 30-35 kg. Ovce su veoma plodne. U normalnim uslovima ishrane i drzanja od 100 ovaca se dobije 130 , pa i 150 jagnjadi. U selekcionisanim zapatima , koji se drze u povoljnim uslovima spoljne sredine , plodnost se krece od 160-180%. Zivotinje su ranostasne i ulaze u priplod sa 12 meseci. Il d'Frans (Ile-de-France) rasa ovaca nije podesna za duga pesacenja. Odlican je transformator obilne hrane u meso. Uspesno se moze gajiti samo na obliznjim bogatim pasnjacima (vestacki pasnjaci na nizijskim terenima) ili u objektima , to prakticno znaci , da se gajenje ove rase preporucuje samo gazdinstvima koja imaju intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

Odlike Rase:
Ranostasnost: 8 do 10 meseci sa najmanje 55 kg pri parenju, parenje svakih 7-8 meseci Prirast: grla u starosti 30 do 70 (jedinci) dana jeste 352 grama. Adaptacija (prilagodljivost): zastupljena u preko 30 zemalja (intenzivno, ekstenzivno, kombinovano)
Radman mesa: 55 do 60%
Plodnost: 150 do 200 % uz izrazenu policiklicnost vansezonsko parenje
Masa tela: muskih grla od 130 do 150 izuzeci 202, zenskih 75 do 90, varijacija od 90 do 130
Vuna: muska grla 4 do 6 kg , zenska 3 do 4 dužine do 10 cm Sortimenta AB (23-27 mikrona)
blank.gif
capmain-b-left.pngcapmain-b-right.png
Prijavite se
Ime

SifraZaboravili ste sifru?
Zahtevajte novu ovde.
Anketa za clanove
Najbolja rasa ovaca za Vas je:

Ile de France
Ile de France
78% [14 Glasova]

Sarole
Sarole
6% [1 Glas]

Virtemberg
Virtemberg
6% [1 Glas]

Cigaja
Cigaja
0% [0 Glasova]

Romanovska
Romanovska
6% [1 Glas]

Neka druga
Neka druga
6% [1 Glas]

Glasova: 18
Morate da se ulogujete da bi ste glasali.
Pocelo: 18.12.13
Posetite

756,246 poseta